Här regerar Jag!

Här regerar Jag!

fredag, maj 11, 2007

Paraplyets historia


Troligen uppfanns paraplyet i Kina för ca 2400 år sedan. Men då var det snarare till skydd från solen som man använde det, eftersom en blek hy var det man efterstävade. Efterhand följde uppfinningen silkesvägarna västerut till England och Frankrike, där de började dyka upp under 1600-talet, men knappast användes i större utsträckning förrän på 1700-talet och då främst av kvinnor. Män höll sig fortfarande mest till slängkappor för att hålla regnet borta. Men runt 1700-talets andra hälft, fattade man plötsligt storheten med paraplyet och populariteten spred sig snabbt.En tidig beskrivning av det paraplyet finns i Daniel Defoes Robinson Crusoe (1719), där han gör sitt eget paraply av djurhud som skydd mot regn och sol. Detta gjorde att de tidiga paraplyerna länge kallades för “Robinson”, både i Frankrike och i England.
Redan i slutet av 1700-talet började paraplyet se ut ungefär som det gör nu - ihopfällbart med en ställning i stål. De tidigare modellerna var gjorda i trä, men dessa visade sig väldigt svåra att fälla ihop när det hade regnat.
Ordet paraply kommer från franskan och betyder stoppa regn. Den engelska ordet för paraply, umbrella, har istället sitt ursprung i det latinska ordet umbra som betyder skugga. Det vill säga att det urspungliga användningsområdet har följt med i namnet, som helt har bytt betydelse.

Idag behövs verkligen ett paraply om man skall vistas ute - vilket jag undviker så gott det bara går!

Inga kommentarer: